Vanliga Frågor & Svar

Under vilken period gäller vinterdäckslagen?

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är Polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig. Vi brukar säga att allt under +5° är vinterväglag.

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april men om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

Vilket är minsta tillåtna mönsterdjup?

Mönsterdjup vid sommarväglag
Däck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. Tänk på att mönsterdjupet bör vara minst 3 mm för att ge bra friktion vid fuktig vägbana.

Mönsterdjup vid vinterväglag
Vid vinterväglag under perioden 1 december – 31 mars ska mönsterdjupet vara minst 3 mm. Vi rekommenderar att byta vinterdäck vid 5 mm.

Vilka regler gäller på släpkärror?

Om dragfordonet har dubbdäck måste även släpkärran ha dubbdäck. Om dragfordonet har dubbfria vinterdäck kan du välja att använda antingen dubb eller dubbfritt på släpkärran.

Hur avläser jag märkningen för däckets dimension?

A: Däckbredd
Däckets bredd i mm, mätt från sidovägg till sidovägg

B: Däckprofil
Detta är däckets sektionshöjd i förhållande till däckets bredd, uttryckt i procent. Ett storleksförhållande på 65 indikerar t.ex. att däckhöjden är 65% av bredden

C: Fälgdiameter
Detta är hjulets diameter (Höjd) i tum.

D: Belastningsindex
Däckets belastningsindex anger dess maximala lastkapacitet (i kg)

E: Hastighetsklass
Hastighetsklass indikerar maximal hastighet för däcket med korrekt tryck och under belastning.

Det vi vill ha när vi frågar vilken dimension du har är A, B och C

Hur gamla är mina däck?

På alla däck finns en DOT-kod som har 4 siffror. Koden finns som en märkning på däckets sida. De två första siffrorna visar däckets tillverkningsvecka och de två sista tillverkningsåret.

Varför vibrerar det när jag kör?

Främsta anledningen till vibrationer är att du har obalans i hjulen. Om ratten vibrerar har du obalans i framhjulen och om det känns mer i ryggraden så är det bakhjulen. Du bör balansera upp dina hjul eftersom det kan leda till andra problem med bilen. Vi hjälper dig gärna med att balansera dina hjul.

Vad är Allrounddäck?

Allrounddäck eller året-runt däck sägs fungera väldigt bra året runt. Tyvärr finns det inga bra däck för vårt nordiska klimat som fungerar både på vintern och sommaren. Dem har ett mönster anpassat mer för snö vilket leder till att dem fungerar dåligt mot vattenplaning. De får också längre bromssträcka på både vått och torrt underlag jämfört med sommardäck. Däcken är av ett mjukare gummi vilket gör att de slits mycket fortare under sommaren. Vi rekommenderar att du har en uppsättning sommar- och vinterdäck för bästa säkerhet.